Cam impingement bedra

Cam impingement bedra

Slovo “impingement” znamená narazenie, alebo kolíziu. V kĺbe do seba môžu narážať jeho časti, ktoré sa vzájomne pohybujú. Zdravé bedro funguje ako guľovitý kĺb s pomerne veľkým rozsahom pohybu. Každá deformita v oblasti bedra spôsobuje jeho rýchlejšie opotrebovanie.  Rozlišujeme niekoľko typov impingementu, najčastejšie je to Cam a Pincer impingement.

Pri impingemente typu cam hlava bedra nemá guľovitý tvar, ale je asférická (elipsovitá, tekvicovitá, rozšírená). Anglické slovo cam je slovensky vačka, teda súčiastka charakteristická svojim tvarom – jednotlivé body povrchu vačky majú rôznu vzdialenosť od osi otáčania. 

Pri impingemente typu cam je na krčku stehennej kosti viac kostného tkaniva, ktoré pri pohybe v bedre naráža do okraja jamky. Na obrázku je cam deformita krčku stehennej kosti znázornená oranžovou farbou. 

Okraj kĺbu je pri pohybe mechanicky preťažovaný a dochádza k jeho predčasnému opotrebovaniu. Postupne degeneruje chrupavka aj väzivový okraj kĺbu. Preťažované časti kĺbu sú znázornené na obrázku červenou farbou.  

Liečba cam impingementu je operačná a spočíva v odstránení cam deformity. Po obnovení správneho tvaru hlavy stehennej kosti sa zväčší rozsah pohybu bedra a predĺži sa jeho životnosť.