Rastové bolesti

Rastové bolesti

Vek3 – 12 rokov
Prejavvečerná/nočná bolesť oboch predkolení a lýtok alebo stehien
Čo pomáha?masáž boľavej oblasti
paracetamol alebo ibuprofén
teplý obklad
Varovné príznakyjednostranná bolesť (ráno a cez deň)
iná lokalita ako dolné končatiny (ruky, chrbát, kĺb)
opuch, krívanie
systémové prejavy (horúčka, výsev, chudnutie, krvácavé prejavy a iné)

Predpokladá sa, že s rastovými bolesťami sa stretne 3 až 37% detí. Typicky sa vyskytujú u detí vo veku od 3 do 12 rokov, s maximom okolo 6. roku života. Označenie tohto fenoménu ako „rastové“ bolesti nie je presné, keďže práve vekové obdobie, v ktorom sa vyskytujú nie je charakteristické zvýšenou rýchlosťou rastu. Pre rastové bolesti je typický epizodický priebeh, to znamená, že sa objavujú nepravidelne, niekoľkokrát týždenne či mesačne krátkodobo. Zvyčajne nebývajú denne. Objavujú sa vo večerných hodinách a v noci. Deti typicky udávajú bolesti oboch dolných končatín v oblasti svalov predkolení a lýtok alebo stehien. Podľa intenzity sú mierne až výrazné (dieťa sa v noci zobudí a kričí) a pretrvávajú minúty až hodiny. Deťom pomáha masáž bolestivých lokalít, prípadne teplý obklad a analgetiká (jednorázovo paracetamol alebo ibuprofén). Typické je, že ráno sa má dieťa celkovo dobre, nemá žiadne ťažkosti a môže vykonávať svoje každodenné aktivity.

Príčina vzniku rastových bolestí nie je objasnená. Udáva sa vyšší výskyt v niektorých rodinách aj asociácia s hypermobilitou a plochými nohami, ktoré  môžu mechanicky prispievať k vyššej záťaži a následným bolestiam. U niektorých detí sa dá vypozorovať výskyt po dňoch s vyššou fyzickou aktivitou. Predpokladá sa, že tieto deti majú zmenený prah bolesti a niektoré štúdie poukazujú na asociáciu s migrénami či bolesťami brucha.

Pri opakovaných častých epizódach resp. pri silnej intenzite ovplyvňujú rastové bolesti nielen dieťa ale aj celú jeho rodinu. Dieťa môže byť počas dňa unavenejšie, rodičia majú oň strach a vyhľadávajú odbornú pomoc lekára. Počas vyšetrenia dieťaťa lekár nikdy nenachádza patologický nález. Pre diagnostiku rastových bolestí neexistuje žiaden konkrétny test či vyšetrenie, ktoré by diagnózu potvrdili, tá sa stanovuje len na základe typickej anamnézy a po vylúčení iných príčin. Pomocné laboratórne a zobrazovacie vyšetrenia (röntgen) väčšinou nie sú potrebné, ak sa však urobia, sú vždy negatívne. K varovným príznakom patrí jednostranná bolesť, bolesť v inej lokalite (napr. horné končatiny, chrbát), bolesť lokalizovaná v kĺbe, opuch, krívanie, pretrvávanie ťažkostí počas dňa a systémové prejavy ako horúčka, kožný výsev, chudnutie a nočné potenie. Hoci epizódy rastových bolestí u detí môžu ojedinele pretrvávať aj roky, sú benígne a časom spontánne ustupujú. Rastové bolestí nemajú žiadne dlhodobé následky a deti sa vyvíjajú normálne.